200 γραμμ. λάδι, για το βράσιμο30 γραμμ. λάδι για το βράσιμο | |
10 κιλά ρύζι½ κιλό ρύζι | |
15+ κιλά νερό (ελεύθερη ποσότητα).1+ κιλά νερό (ελεύθερη ποσότητα) | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
3 λεμόνια κομμένα στα τέσσερα1 λεμόνι, κομμένο στα τέσσερα | |
½ κρασοπότηρο φύλλα δενδρολίβανο (προαιρετικά)3 φύλλα δενδρολίβανο (προαιρετικά) | |
1 κιλό λάδι για το σοτάρισμα½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι, για το σοτάρισμα |
1. | Προσοχή το κάθε ρύζι έχει τα χούγια του, όσο πιο σκληρό είναι ένα ρύζι τόσο περισσότερο νερό θέλει. Θέλει εμπειρία η αναλογία. |
2. | Σε ένα σκεύος βαθύ ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι για το βράσιμο, τα λεμόνια και το δενδρολίβανο και αφήνουμε να βράσουν. |
3. | Πλένουμε το ρύζι καλά μέχρι να γίνει διαφανές το νερό και το στραγγίζουμε σε τρυπητό. |
4. | Μόλις βράσει το νερό στον σκεύος ρίχνουμε το ρύζι. |
5. | Ανακατώνουμε κατά διαστήματα και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις, για 10 λεπτά. |
6. | Κατόπιν κατεβάζουμε από τη φωτιά, το στραγγίζουμε και το κρυώνουμε ξεπλένοντας με κρύο νερό. |
7. | Μόλις στραγγίσει καλά, το σοτάρουμε με το λάδι και ανακατεύουμε καλά. |
8. | Το σκεπάζουμε με πανί και όχι άμεσα με το καπάκι του νταβά, για να αποφύγουμε τους υδρατμούς. Αυτό είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά θα λασπώσει το ρύζι μας. |
9. | Το αφήνουμε έτσι για 20 λεπτά της ώρας για να αργάσει ( να ξεκουραστεί). |
10. | Σερβίρουμε, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα λεμόνια, σκέτο ή με κάποια σάλτσα (κόκκινη ή λευκή,) της προτιμήσεώς μας. |
11. | Σερβίρεται ως κυρίως πιάτο ή βοηθητικό, χύμα ή σε διάφορα σχήματα, κούπα, πιάτο, οβάλ, κλπ. |
12. | Συμβουλή: |
13. | Αυτό το ρύζι είναι το πιο απλό και εύκολο μαγείρεμα και καθιερωμένο να τρώγεται συνήθως με γιαούρτι, σκέτο, χωρίς σάλτσες. |
14. | Όταν είναι νηστεία δεν ρίχνουμε καθόλου λάδι αλλά στο τέλος μετά το ξέπλυμα και το στράγγισμα, περιχύνουμε (αντί για σοτάρισμα) αραιωμένο ταχίνι με λεμόνι. |
15. | Μπορούμε να αποφύγουμε το ξεζούμισμα ρίχνοντας το νερό βάσει των αναλογιών του ρυζιού -ένα μέρος ρυζιού προς 2 μέρη νερού- μαζί και το λάδι του, σκεπάζοντας στο τέλος με ένα πανί να μην λαπαθιάσει. |
16. | Για κάθε μερίδα υπολογίζουμε 100 γραμμ. ρύζι. |