Υλικά

30 κιλά, μελιτζάνες κομμένες μπουκιές «συκωτάκια»4 μελιτζάνες ,κομμένες μπουκιές «συκωτάκια»
15 κιλά, πατάτες κομμένες μπουκιές½ κιλό, πατάτες κομμένες μπουκιές
10 κιλά, διάφορα υπάρχοντα κηπουρικά όπως, κολοκυθάκια, μπάμιες, πιπεριές, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι κλπ. κομμένα μπουκιές½ κιλό, διάφορα υπάρχοντα κηπουρικά όπως, κολοκυθάκια, μπάμιες, πιπεριές, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι κλπ. κομμένα μπουκιές
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
8 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 8 κιλά ξηρά χονδροκομμένα4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 3 ξηρά χονδροκομμένα
15 κιλά ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή 400 γραμμ. πελτέ 5 ντομάτες φρέσκες, ψιλοκομμένες ή ½ κουταλιά φαγητού πελτέ
3 κρασοπότηρα ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα αν υπάρχει 3 κιλά φρέσκο ψιλοκομμένο4 δόντια ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα αν υπάρχει 4 φρέσκα ψιλοκομμένα
3 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 κιλά λευκό κρασί½ φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
½ κουταλιά ξινόλίγο ξινό
1 κρασοπότηρο φύλλα δάφνης4 φύλλα δάφνης
μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κανέλα κλπ. μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας (προαιρετικά) από λίγο, πάπρικα γλυκιά, κανέλα κλπ. μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας (προαιρετικά)
300 γραμμ. δυόσμο, ψιλοκομμένο.1 κρασοπότηρο δυόσμο, ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τις κακώσεις και το κοτσάνι τους.
2.Τις κόβουμε μεγάλες μπουκιές (προσοχή όχι πολύ μικρές, γιατί θα μαζέψουν με το αλάτισμα και το βράσιμο). Τις αλατίζουμε σε ανάλογο τρυπητό και αφήνουμε σε φυσικό περιβάλλον για μερικές ώρες, να ξεπικρίσουν .
3.Όταν έλθει η ώρα για το μαγείρεμα τις πλένουμε όσο να μην αλμυρίζουν και τις στραγγίζουμε από τα περιττά νερά.
4.Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά).
5.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
6.Ρίχνουμε τις κομμένες μελιτζάνες, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά και τα λοιπά κηπουρικά μας. Τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του νταβά και ανακατεύουμε.
7.Προσθέτουμε και τις κομμένες ντομάτες και το ξινό διαλυμένο ή τον πελτέ διαλυμένο, σε ένα κιλό νερό και ανακατεύουμε καλά.
8.Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου 30´ μέχρι να βγάλουν τα νερά τους και προσέχουμε μην κολλήσουν.
9.Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό, διαφορετικά αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστεί το υπάρχον.
10.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειασθεί, το αλάτι και ό,τι άλλο χρειάζεται.
11.Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο βράσιμο (προσοχή όχι πολλά ζουμιά), κατεβάζουμε από τη φωτιά.
12.Δεν σκεπάζουμ,ε τουλάχιστον για μισή ώρα, τον νταβά και σερβίρουμε.
13.Στο σερβίρισμα ταιριάζει πολύ να γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο.
14.Συμβουλή:
15.Το τουρλού το συναντούμε σε πολλές παραλλαγές και συνδυασμούς και με διάφορες ονομασίες (π.χ. μπριάμ κ.λπ.). Πάντα με εξαιρετική νοστιμιά.
16.Είναι μίξη και ποικιλία πολλών λαχανικών αλλά και θαλασσινών, δηλ. ό,τι έχουμε για ξόδεμα στην αποθήκη μας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται σκέψη στο τι θα βάλουμε, αλλά τι πρέπει να ξοδέψουμε για να μην χαλάσει στην κουζίνα μας.
17.Στον φούρνο γίνεται εξαιρετικό εάν τηγανίσουμε τις μελιτζάνες και τα λοιπά κηπουρικά μας και τα στρώσουμε σε ανάλογα ταψιά, περιχύνοντας τη σύμβραση με τα μυρωδικά και φουρνίζοντας για 30 λεπτά.
18.Χρειάζονται ελάχιστο και προσεκτικό ανακάτεμα διότι διαλύονται εύκολα.
19.Είναι πολύ σημαντικό, όπως γενικά όλα τα λαδερά (κηπουρικά), να βράσει με τα ζουμιά του, χωρίς πρόσθετο νερό.
20.Στο καπάκι επίσης χρειάζεται εμπειρία, διότι κολλάνε εύκολα.
21.Όταν η νηστεία το επιτρέπει, τότε προσθέτουμε και τυρί φέτα πριν το κατέβασμα ή γαρνίρουμε στο σερβίρισμα.
22.Τρώγεται σκέτο ως κυρίως πιάτο αλλά μπορεί να γίνει και συνοδευτικό ή γαρνιτούρα σε ψάρια και λοιπά θαλασσινά.
23.Όπως όλα τα λαδερά φαγητά σερβίρονται και ζεστά και κρύα, κατά την προτίμηση μας.