Υλικά

Υλικά για τη γέμιση:Υλικά για την γέμιση:
40 κιλά κουνουπίδι υγιές, κομμένο μπουκίτσες χωρίς τα σκληρά μέρη του1 ½ κιλό κουνουπίδι υγιές, κομμένο μπουκίτσες, χωρίς τα σκληρά μέρη του
2 κιλά καρότα κομμένα σε σχήμα μακαρονιού3 καρότα κομμένα σε σχήμα μακαρονιού
αλάτι όσο πάρειαλάτι
1 κουταλιά πάπρικα καπνιστήλίγο πάπρικα καπνιστή
½ κουταλιά κανέλα σκόνηλίγο κανέλα σκόνη
διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μαςδιάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας
1 κρασοπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ κιλό μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα½ φλυτζάνι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 κιλά ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους, αλατισμένη και στραγγισμένη από τα υγρά της1 ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους, αλατισμένη και στραγγισμένη από τα υγρά της
30 αυγά2 αυγά
4 κιλά τυρί φέτα τριμμένη½ φλυτζάνι τσαγιού τυρί φέτα τριμμένη
3 κιλά διάφορα κασέρια τριμμένα½ φλυτζάνι τσαγιού, διάφορα κασέρια τριμμένα
1 νεροπότηρο φρυγανιά τριμμένη1 φλυτζάνι καφέ, φρυγανιά τριμμένη
Υλικά για την μπεσαμέλ:Υλικά για την μπεσαμέλ:
Βλέπε στο κεφάλαιο μπεσαμέλ.Βλέπε στο κεφάλαιο μπεσαμέλ.

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα του και τα πολύ σκληρά μέρη του.
2.Το κόβουμε σε μπουκετάκια και τα πλένουμε όλα μαζί πολύ καλά σε αλατόνερο με ξύδι.
3.Σε ένα σκεύος ή στον ατμό στον φούρνο τα βράζουμε μαζί με τα καρότα, ίσα που να κρατάνε λίγο.
4.Τα στραγγίζουμε να φύγουν όλα τα περιττά νερά, ώστε να ΄ναι σχεδόν στεγνά.
5.Σε μία λεκάνη σπάζουμε τα αυγά ολόκληρα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το σκόρδο.
6.Τα χτυπάμε με το σύρμα να διαλυθούν και να ενωθούν.
7.Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα τα τυριά και την ψιλοκομμένη ντομάτα και τα ανακατεύουμε με προσοχή, μην τα λιώσουμε.
8.Μοιράζουμε ισομερώς τα βρασμένα κουνουπίδια και καρότα σε ανάλογα ταψιά.
9.Μετά μοιράζουμε το υλικό με τα τυριά ισομερώς στα ταψιά, προσέχοντας να γεμίσουν τα κενά που δημιουργούν τα κουνουπίδια.
10.Ισιώνουμε το μείγμα στα ταψιά και ρίχνουμε λεπτή στρώση μπεσαμέλ ομοιόμορφα, σε όλη την επιφάνεια.
11.Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και φουρνίζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά τους.
12.Σερβίρεται σε κανονικά τεμάχια σαν το παστίτσιο και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
13.Συμβουλή:
14.Το ογκρατέν είναι Γαλλικό φαγητό το οποίο έχει επικρατήσει σε όλον τον κόσμο.
15.Η επιτυχία του ογκρατέν οφείλεται στον καλό φούρνο και στα τυριά, τα οποία όσο πιο μαστιχωτή υφή έχουν τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.
16.Με το κουνουπίδι μπορεί να αυτοσχεδιάσει κανείς και να συνδυάσει διάφορα κηπουρικά της εποχής.
17.Με τα ίδια υλικά και χωρίς την μπεσαμέλ, μπορεί κανείς να κάνει ιδανικό σουφλέ περιχύνοντας κρέμα γάλακτος.
18.Όμως η καλύτερη γεύση του κουνουπιδιού πετυχαίνεται με το σωστό τηγάνισμα.