Υλικά

10 κιλά πατάτες κομμένες ροδέλες λεπτές, των 4 χιλιοστών1 κιλό πατάτες κομμένες ροδέλες λεπτές, των 4 χιλιοστών
15 κιλά κολοκυθάκια φρέσκα κομμένα ροδέλες, των 8 χιλιοστών5 κολοκυθάκια μέτρια φρέσκα, κομμένα ροδέλες, των 8 χιλιοστών
7 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 4 κιλά ξηρά ψιλοκομμένα σε ροδέλες4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 μέτρια ξηρά ψιλοκομμένα σε ροδέλες
10 κιλά ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες και στραγγισμένες από τα υγρά τους3 μέτριες ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες και στραγγισμένες από τα υγρά τους
200 γρ. πελτέ (προαιρετικά)1 κουταλιά γλυκού πελτέ (προαιρετικά)
1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένολίγο άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 νεροπότηρα δυόσμο, ψιλοκομμένολίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 νεροπότηρα ψιλοκομμένο, σκόρδο4 δόντια ψιλοκομμένο, σκόρδο
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι του καφέ λευκό κρασί
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
½ κουταλιά φαγητού ξινόλίγο ξινό

Εκτέλεση

1.Μοιράζουμε ισομερώς, σε ανάλογη λαμαρίνα(ταψί ρηχό), τα υλικά όλα (πατάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, μυρωδικά και φρέσκες ντομάτες).
2.Προσέχουμε ώστε το πάχος των υλικών στο κάθε ταψί, να μην ξεπερνάει τους έξι πόντους.
3.Μοιράζουμε ισομερώς στη λαμαρίνα και τα υπόλοιπα υλικά, το λάδι, το αλάτι και το σκόρδο.
4.Εάν επιθυμούμε να το κοκκινίσουμε, περιχύνουμε και τον πελτέ διαλυμένο με το κρασί και το ξινό.
5.Εάν δεν το θέλουμε κόκκινο, περιχύνουμε ισομερώς το κρασί με το ξινό μόνο.
6.Ανακατεύουμε καλά τα υλικά στη λαμαρίνα, ισιώνουμε την επιφάνειά τους και φουρνίζουμε στους 190 βαθμούς για μία ώρα, με ένα ανακάτεμα ενδιάμεσα του ψησίματος.
7.Προσοχή! δεν ρίχνουμε νερό διότι τα υλικά θα βγάλουν πολλά υγρά.
8.Συμβουλή:
9.Πρακτικά μπορεί κανείς να υπολογίζει μισή ποσότητα κολοκυθάκια και μισή ποσότητα πατάτες. Όμως η πράξη έδειξε ότι εάν τα κολοκυθάκια είναι λίγο περισσότερα το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.
10.Όταν οι νηστεία το επιτρέπει, μπορεί κανείς να τρίψει στην επιφάνεια της κάθε λαμαρίνας, μετά το ανακάτεμα που θα κάνει στο ενδιάμεσο του ψησίματος, τυρί φέτα αρκετό και τότε θα έχει ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.
11.Σε αυτό το φαγητό ταιριάζει πιο πολύ ο δυόσμος.