35 κιλά κατεψυγμένες μπάμιες1 ½ κιλό κατεψυγμένες μπάμιες | |
6 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 4 κιλά ξηρά ψιλοκομμένα5 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια ή 3 μέτρια ξηρά, ψιλοκομμένα | |
10 κιλά ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες5 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες | |
300 γρ. πελτέ (προαιρετικό)1 κουταλιά του γλυκού πελτέ | |
1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο | |
4 νεροπότηρα δυόσμο, ψιλοκομμένο.1 κρασοπότηρο δυόσμο, ψιλοκομμένο | |
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι του καφέ λευκό κρασί | |
1/2 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι του τσαγιού λάδι | |
ένα κρασοπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο5 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο | |
½ κουταλιά σούπας ξινό ή μισό κιλό φυσικό χυμό λεμόνι1 κουταλιά φαγητού φυσικό χυμό λεμόνι ή λίγο ξινό | |
Προαιρετικά Υλικά:Προαιρετικά Υλικά: | |
πατάτες κομμένες κυδωνάτες (μικρά κομμάτια), καρότα, αγκινάρες, μελιτζάνες, πιπεριές κλπ. κηπουρικά της εποχής, σύνολο 4 κιλάπατάτες κομμένες κυδωνάτες (μικρά κομμάτια), καρότα, αγκινάρες, μελιτζάνες, πιπεριές κλπ. κηπουρικά της εποχής, σύνολο 4 κιλά |
1. | Ετοιμάζουμε τη σύμβραση με τα ανωτέρω υλικά. |
2. | Τσιγαρίζουμε στον νταβά το κρεμμύδι με το λάδι. |
3. | Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν επί 10´ λεπτά. |
4. | Όταν πάρουν καλή βράση προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο και λίγο αλάτι και ό,τι από τα προαιρετικά υλικά επιθυμούμε. |
5. | Κατόπιν ρίχνομε τον αραιωμένο ντοματοπολτό εάν θέλουμε (προαιρετικά) και κινούμε τον νταβά, διατηρώντας λίγη φωτιά μέχρι να βράσουν λίγο, όχι τελείως. |
6. | Προσέχουμε τα υγρά να μην είναι πολλά. |
7. | Πριν σβήσουμε τη φωτιά δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε αν χρειασθεί. |
8. | Ρίχνομε τον δυόσμο και το ξινό, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε τη γεύση, τη διορθώνουμε και ετοιμάζουμε τις μπάμιες. |
9. | Παίρνουμε τα ανάλογα ταψιά και μοιράζουμε τις μπάμιες ισομερώς. |
10. | Μοιράζουμε περιχύνοντας επάνω τους τη σύμβραση (με τα υλικά). Ανακατεύουμε με προσοχή, ελέγχουμε τα υγρά ώστε να μην είναι λίγα ή πολλά, διορθώνουμε και φουρνίζουμε στον ατμό ή μισό-μισό, κατά την προτίμησή μας, στους 180 βαθμούς. |
11. | Συνολικός χρόνος περίπου 1 ½ ώρα μαγείρεμα. |
12. | Συμβουλή: |
13. | Οι μπάμιες χωρίς πελτέ ή φρέσκες ντομάτες γίνονται εξ ίσου εξαιρετικές μόνο με λίγο λεμόνι, λευκές (λεμονάτες). |
14. | Μαγειρεύονται πολύ νόστιμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, σόγια και μεγάλα κομμάτια σκληρό τυρί. |