Υλικά

35 κιλά κατεψυγμένες μπάμιες1 ½ κιλό κατεψυγμένες μπάμιες
6 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 4 κιλά ξηρά ψιλοκομμένα5 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια ή 3 μέτρια ξηρά, ψιλοκομμένα
10 κιλά ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες5 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
300 γρ. πελτέ (προαιρετικό)1 κουταλιά του γλυκού πελτέ
1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 νεροπότηρα δυόσμο, ψιλοκομμένο.1 κρασοπότηρο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι του καφέ λευκό κρασί
1/2 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
ένα κρασοπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο5 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ κουταλιά σούπας ξινό ή μισό κιλό φυσικό χυμό λεμόνι1 κουταλιά φαγητού φυσικό χυμό λεμόνι ή λίγο ξινό
Προαιρετικά Υλικά:Προαιρετικά Υλικά:
πατάτες κομμένες κυδωνάτες (μικρά κομμάτια), καρότα, αγκινάρες, μελιτζάνες, πιπεριές κλπ. κηπουρικά της εποχής, σύνολο 4 κιλάπατάτες κομμένες κυδωνάτες (μικρά κομμάτια), καρότα, αγκινάρες, μελιτζάνες, πιπεριές κλπ. κηπουρικά της εποχής, σύνολο 4 κιλά

Εκτέλεση

1.Ετοιμάζουμε τη σύμβραση με τα ανωτέρω υλικά.
2.Τσιγαρίζουμε στον νταβά το κρεμμύδι με το λάδι.
3.Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν επί 10´ λεπτά.
4.Όταν πάρουν καλή βράση προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο και λίγο αλάτι και ό,τι από τα προαιρετικά υλικά επιθυμούμε.
5.Κατόπιν ρίχνομε τον αραιωμένο ντοματοπολτό εάν θέλουμε (προαιρετικά) και κινούμε τον νταβά, διατηρώντας λίγη φωτιά μέχρι να βράσουν λίγο, όχι τελείως.
6.Προσέχουμε τα υγρά να μην είναι πολλά.
7.Πριν σβήσουμε τη φωτιά δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε αν χρειασθεί.
8.Ρίχνομε τον δυόσμο και το ξινό, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε τη γεύση, τη διορθώνουμε και ετοιμάζουμε τις μπάμιες.
9.Παίρνουμε τα ανάλογα ταψιά και μοιράζουμε τις μπάμιες ισομερώς.
10.Μοιράζουμε περιχύνοντας επάνω τους τη σύμβραση (με τα υλικά). Ανακατεύουμε με προσοχή, ελέγχουμε τα υγρά ώστε να μην είναι λίγα ή πολλά, διορθώνουμε και φουρνίζουμε στον ατμό ή μισό-μισό, κατά την προτίμησή μας, στους 180 βαθμούς.
11.Συνολικός χρόνος περίπου 1 ½ ώρα μαγείρεμα.
12.Συμβουλή:
13.Οι μπάμιες χωρίς πελτέ ή φρέσκες ντομάτες γίνονται εξ ίσου εξαιρετικές μόνο με λίγο λεμόνι, λευκές (λεμονάτες).
14.Μαγειρεύονται πολύ νόστιμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, σόγια και μεγάλα κομμάτια σκληρό τυρί.