100 μερίδες ψάρι της επιλογής μας5 μερίδες ψάρι της επιλογής μας | |
1 νεροπότηρο σκόρδα πολτοποιημένα6 δόντια σκόρδα πολτοποιημένα | |
1 κιλό λάδι1/2 φλυτζάνι του τσαγιού, λάδι | |
1 κιλό φυσικό χυμό λεμονιού1 φλυτζάνι του καφέ, φυσικό χυμό λεμονιού | |
1 κρασοπότηρο ρίγανη1 κουταλιά φαγητού κοφτή, ρίγανη | |
4 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα1 φλυτζάνι του καφέ, μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα | |
Για το μαρινάρισμα:Για το μαρινάρισμα: | |
½ κρασοπότηρο πάπρικα γλυκιά καπνιστή½ κουταλιά γλυκού, πάπρικα γλυκιά καπνιστή | |
½ κουταλιά φαγητού πάπρικα καυτερήλίγη πάπρικα καυτερή | |
1 κρασοπότηρο μουστάρδα1 κουταλιά κοφτή, μουστάρδα | |
αλάτι όσο χρειάζεταιαλάτι όσο χρειάζεται | |
1 ½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι του καφέ λάδι | |
1 ½ κιλό κρασί λευκό1 φλυτζάνι του καφέ, κρασί λευκό | |
μπαχαρικά όσα θέλουμε της αρεσκείας μαςμπαχαρικά όσα θέλουμε, της αρεσκείας μας |
1. | Έχουμε τα ψάρια, εγκαίρως, ξεπαγωμένα (αν είναι στην κατάψυξη), καθαρισμένα και κομμένα μερίδες, είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα. |
2. | Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά που είναι για μαρινάρισμα και τα ανακατεύουμε καλά. |
3. | Ρίχνουμε μέσα όλα τα ψάρια τα ανακατεύουμε καλά ώστε να πάρουν υλικό επάνω τους και τα αφήνουμε 2 ώρες να μουλιάσουν, ανακατεύοντας κάπου-κάπου. |
4. | Κατόπιν παίρνουμε ανάλογη λαμαρίνα (ταψιά ρηχά), ώστε να χωρέσουν τα ψάρια μας και μοιράζουμε το λεμόνι, το λάδι και το σκόρδο, εξίσου στην κάθε μία. |
5. | Παίρνουμε μία-μία τις μερίδες το ψάρι τις βουτάμε μέσα στο υλικό του μαριναρίσματος και στρώνουμε μέσα στη λαμαρίνα. |
6. | Αν περισσέψει υλικό από το μαρινάρισμα το πετάμε, δεν το ρίχνουμε μέσα στη λαμαρίνα γιατί θα έχει βαριά γεύση. |
7. | Τέλος ραίνουμε την ρίγανη και φουρνίζουμε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά. |
8. | Έτσι με τόσο λίγα υλικά, χωρίς κόπο πολύ! |
9. | Όταν τελειώσει το ψήσιμο φροντίζουμε να έχουν λίγα υγρά. |
10. | Κατά την διάρκεια του ψησίματος τα ψάρια θα βγάλουν και δικά τους νερά, μην τρομάξετε. |
11. | Σερβίρονται ζεστά με συνοδευτικό της αρεσκείας μας (πουρέ, ρύζι, πατατάκια, κηπουρικά ψητά κλπ.) και πασπαλίζονται με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. |
12. | Συμβουλή: |
13. | Μπορούμε να κάνουμε κάθε είδος ψαριού με τον ίδιο απλό τρόπο. |
14. | Κατά το ψήσιμο μπορεί να βγάλουν αφρό (βρωμιά). Τότε με μια τρυπητή σπάτουλα και προσέχοντας μην χαλάσουμε τις μερίδες, ξαφρίζουμε όσο είναι δυνατόν. |