Υλικά

30 κιλά βακαλάο παστό, κατεψυγμένο, ξαλμυρισμένο, (εάν έχουμε αλμυρό-παστό τότε εκτιμούμε το βάρος του αλατιού που περιέχει διά της εμπειρίας μας)1 ½ κιλό βακαλάο παστό, κατεψυγμένο, ξαλμυρισμένο 5 μερίδες, (εάν έχουμε αλμυρό-παστό τότε εκτιμούμε το βάρος του αλατιού που περιέχει διά της εμπειρίας μας)
4 κιλά σπορέλαιο για το τηγάνισμα½ κιλό σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
300 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα1 κρασοπότηρο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
Για την κουρκούτηΓια την κουρκούτη
200 γρ. σκόρδα πολτοποιημένα3 σκελίδες-δόντια σκόρδα, πολτοποιημένα
2-4 κιλά αλεύρι μαλακό, φαρίνα200 γραμμ. αλεύρι μαλακό, φαρίνα
1 κουταλιά φαγητού αλάτι, ψιλό½ κουταλιά γλυκού αλάτι, ψιλό
5 μπύρες (ποτό)1/2 μπύρα (ποτό)
½ κρασοπότηρο φυσικό χυμό λεμόνιφυσικό χυμό ενός λεμονιού
2 κουταλιές καπνιστή πάπρικα½ κουταλιά γλυκού καπνιστή πάπρικα
νερό ή γάλα (όσο χρειασθεί)νερό ή γάλα (όσο χρειασθεί)

Εκτέλεση

1.Κουρκούτη:
2.Μέσα σε ένα μούλτι πολτοποιούμε το σκόρδο πολύ καλά.
3.Ρίχνουμε μέσα σε μια λεκάνη όλα τα υλικά της κουρκούτης εκτός από το νερό-γάλα.
4.Ανακατώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ανάλογα προσθέτουμε νερό ή γάλα ώστε να γίνει μια παχύρευστη κουρκούτη.
5.Διορθώνουμε τη γεύση και είμαστε έτοιμοι.
6.Προσοχή στο αλάτι , γιατί το ψάρι συνήθως είναι αλμυρό.
7.Τηγάνισμα:
8.Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στην φωτιά ή ανοίγουμε τη φριτέζα με το σπορέλαιο.
9.Βουτάμε κάθε μερίδα βακαλάου μέσα στην κουρκούτη και τη ρίχνουμε μέσα στο καυτό σπορέλαιο.
10.Προσοχή, η κουρκούτη πρέπει να είναι τόσο παχύρευστη ώστε να συγκρατεί επάνω της μια λεπτή στρώση. Έτσι γίνεται φουσκωτή η κάθε μερίδα.
11.Δεν απαιτείται πολύς χρόνος για το τηγάνισμά του.
12.Γυρίζουμε την κάθε μερίδα και από την άλλη πλευρά, αν χρειασθεί.
13.Μόλις είναι έτοιμες, θα έχουν ροδοκοκκινίσει.
14.Βγάζουμε τον βακαλάο από το τηγάνι και τον τοποθετούμε μέχρι το σερβίρισμα σε ένα τρυπητό ή χαρτί απορροφητικό να στραγγίζουν τα περιττά λάδια.
15.Στο σερβίρισμα ρίχνουμε και από λίγο μαϊντανό από πάνω.
16.Τρώγεται ζεστός και κρύος, κατά τις προτιμήσεις μας.
17.Συμβουλή:
18.Η κατανάλωση τηγανητού βακαλάου στο τραπέζι απαιτεί και σκορδαλιά, την παρασκευή της οποίας θα βρούμε στο οικείο κεφάλαιο, «Σαλάτες-Αλοιφές» .