30 κιλά βακαλάο παστό, κατεψυγμένο, ξαλμυρισμένο, (εάν έχουμε αλμυρό-παστό τότε εκτιμούμε το βάρος του αλατιού που περιέχει διά της εμπειρίας μας)1 ½ κιλό βακαλάο παστό, κατεψυγμένο, ξαλμυρισμένο 5 μερίδες, (εάν έχουμε αλμυρό-παστό τότε εκτιμούμε το βάρος του αλατιού που περιέχει διά της εμπειρίας μας) | |
4 κιλά σπορέλαιο για το τηγάνισμα½ κιλό σπορέλαιο, για το τηγάνισμα | |
300 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα1 κρασοπότηρο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα | |
Για την κουρκούτηΓια την κουρκούτη | |
200 γρ. σκόρδα πολτοποιημένα3 σκελίδες-δόντια σκόρδα, πολτοποιημένα | |
2-4 κιλά αλεύρι μαλακό, φαρίνα200 γραμμ. αλεύρι μαλακό, φαρίνα | |
1 κουταλιά φαγητού αλάτι, ψιλό½ κουταλιά γλυκού αλάτι, ψιλό | |
5 μπύρες (ποτό)1/2 μπύρα (ποτό) | |
½ κρασοπότηρο φυσικό χυμό λεμόνιφυσικό χυμό ενός λεμονιού | |
2 κουταλιές καπνιστή πάπρικα½ κουταλιά γλυκού καπνιστή πάπρικα | |
νερό ή γάλα (όσο χρειασθεί)νερό ή γάλα (όσο χρειασθεί) |
1. | Κουρκούτη: |
2. | Μέσα σε ένα μούλτι πολτοποιούμε το σκόρδο πολύ καλά. |
3. | Ρίχνουμε μέσα σε μια λεκάνη όλα τα υλικά της κουρκούτης εκτός από το νερό-γάλα. |
4. | Ανακατώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ανάλογα προσθέτουμε νερό ή γάλα ώστε να γίνει μια παχύρευστη κουρκούτη. |
5. | Διορθώνουμε τη γεύση και είμαστε έτοιμοι. |
6. | Προσοχή στο αλάτι , γιατί το ψάρι συνήθως είναι αλμυρό. |
7. | Τηγάνισμα: |
8. | Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στην φωτιά ή ανοίγουμε τη φριτέζα με το σπορέλαιο. |
9. | Βουτάμε κάθε μερίδα βακαλάου μέσα στην κουρκούτη και τη ρίχνουμε μέσα στο καυτό σπορέλαιο. |
10. | Προσοχή, η κουρκούτη πρέπει να είναι τόσο παχύρευστη ώστε να συγκρατεί επάνω της μια λεπτή στρώση. Έτσι γίνεται φουσκωτή η κάθε μερίδα. |
11. | Δεν απαιτείται πολύς χρόνος για το τηγάνισμά του. |
12. | Γυρίζουμε την κάθε μερίδα και από την άλλη πλευρά, αν χρειασθεί. |
13. | Μόλις είναι έτοιμες, θα έχουν ροδοκοκκινίσει. |
14. | Βγάζουμε τον βακαλάο από το τηγάνι και τον τοποθετούμε μέχρι το σερβίρισμα σε ένα τρυπητό ή χαρτί απορροφητικό να στραγγίζουν τα περιττά λάδια. |
15. | Στο σερβίρισμα ρίχνουμε και από λίγο μαϊντανό από πάνω. |
16. | Τρώγεται ζεστός και κρύος, κατά τις προτιμήσεις μας. |
17. | Συμβουλή: |
18. | Η κατανάλωση τηγανητού βακαλάου στο τραπέζι απαιτεί και σκορδαλιά, την παρασκευή της οποίας θα βρούμε στο οικείο κεφάλαιο, «Σαλάτες-Αλοιφές» . |